Türban metni taslağa girdi. Ama tartışma yeni başlıyor. İfade aynen şöyle: “Ceza hukuku ve genel ahlaka aykırı olmamak kaydıyla hiç kimse kılık kıyafetinden dolayı yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz” Tartışma da burada başlıyor. Hüküme
|
|
Tartışma da burada başlıyor. Hükümet yasakları ceza hukuna bağladı. Oysa Anayasa Mahkemesi'nin içtihat kararlarında inkilap yasaları dayanak alınıyor.
YORUMLAR FARKLI
Ceza hukukunda TCK’nin 222. maddesinde Şa
pka Kanunu’na atıf yapılıyor. Bu kanunda sadece memurların şapka dışında bir şey takmasını yasaklıyor. Buradan bakıldığında sorun yok.
Anayasa Mahkemesi'nin dayandığı inkilap yasalarında ise cüppe, fes, sarık gibi dini kıyafetleri yasaklıyor..Mahkeme bu yasaya dayanarak daha önceden aldığı içtihat kararlarını devam ettirecek mi? Yoksa hükümetin yeni düzenlemesini ni esas alacak?
KANADOĞLU'NA GÖRE LAİKLİK İLKESİNE AYKIRI
Tartışmalara Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da katıldı. Ona göre türban Anayasa'nın 2. maddesine aykırı oldğu için yapılan düzenlemeler geçersiz. Kanadoğlu "“Ne yaparlarsa yapsınlar, Anayasa Mahkemesi içtihatlarını aşamazlar. Çünkü türban, siyasi simge olduğu için anayasanın ikinci maddesinde güvenceye alınan laiklik ilkesine aykırı” dedi. Anayasa Mahkemesi'nin ictihat kararları farklı. Hükümetin formülü tutar mı?
|