The Movies - Çözüm oyun hilesi, oyunu yüklemesi ve oyun hakkında bilmedikleriniz.
The Movies... Şimdiye kadar oynadığınız hiçbir oyuna benzemez. O ne bir Counter Strike, ne bir FIFA, ne de bir WarCraft. Bambaşka bir şey. Daha önce buna benzer bir oyunun yapıldığını sanmıyorum.
Bu oyunu bir derginin incelemesinde gördüğümde oynamalıyım demiştim ve gidip aldım. Oynamalıyım derken gerçekten haklıymışım. Aldığıma değdi. Gelelim sadede:
Oyunun amacı stüdyonuzu 2005'te en iyi stüdyoyu yapmak (isterseniz devam ediyorsunuz). Oyun 1920'den başlıyor. Stüdyo diyorum çünkü adından anlaşıldığı gibi oyun sadece film yapmak değil. Stüdyo yöneticisiniz temel olarak. Bir işverensiniz de diyebiliriz.
Oyun oynanabilirlik açısından iyi diyebilirim. Ben bu oyunu 3 kez oynadım. "save" dosyanızda oyunu kaç saat süreyle oynadığınız yazıyor. Benim bu süreler şöyleydi: 44 saat 23 dakika, 35 saat 12 dakika, 31 saat 56 dakika! Yani anlayacağınız başından kalkamıyorsunuz.
New Game
Oyunun kısa yolunu çalıştırdığınızda ilk reklam olarak Lionhead Studios'un animasyonunu görüyorsunuz. Ben bunu çok beğendim. Ardından sırayla Activision, Intel ve Ati'nin reklamları görünüyor.
Oyunun ayarları biraz basit tutulmuş Options menüsünün altında açılan menüdeki 4 farklı ayara girdiğinizde göreceksiniz.
Game modunu tıkladığınızda size gelen menüde 3 farklı başlangıç seçeneği sunuluyor. Bunlardan biri "Sandbox". Bu modu oyunu bir kez bitirmeden açmanızı önermem. Diğer bir mod "Learn the Basics". Bu bölüm eğitim bölümünün ilk yarısı diyebilirim. Bir anlamda temel düzey. Oyunu ilk kez oynuyorsanız buna girmenizi tavsiye ederim. Son olarak "New Game" adlı mod ise oyuna başlamak için. Tıkladığınızda sizden iki kutuyu doldurmanız isteniyor. Şunu belirtmek isterim isminizi istediğiniz şekilde girin. Ama stüdyo isminizi istediğiniz şekilde girmemenizi öneririm. Çünkü buraya girdiğinizde orada yazılı olan isim oyunun hafızasında bulunan isimlerden biri ve bu isimler ödül törenlerde sunucu tarafından söylenebiliyor. Eğer siz bir isim girerseniz, sunucu "the award goes to" dedikten sonra susuyor. (Çünkü girdiğiniz ismi telaffuz edemiyor.)
Ayrıca bu pencerede "Skip Tutorial" butonu var. Bu eğitim bölümünün ikinci yarısı. Oyunun başında size çok yardımcı oluyor. Özellikle ilk başlayanlar için gerekli bir uygulama. Oynamak istiyorsanız bu işaret seçili olmasın!
Oyun Başlıyor
İlk olarak size verilen bina "Staff Office"tir. Bu bina inşaat işçileri ve temizlikçileri işe almanıza yarar. Neden veriliyor diye sorarsanız, yapmaya kalktığınızda bir işçiniz olmadığındandır!
Bir bölüm önce gördüğünüz gibi, sol alttaki mala (bundan sonra inşa butonu diyeceğim) butonuna tıklayıp "Build Facilities" menüsünde yapılacak binaları göreceksiniz. (Bu binalara, fiyatlarına ve ne işe yaradıklarına aşağıdaki tablodan bakabilirsiniz.) İlk olarak yapılacak binalar Stage School, Production Office, Crew Facility, Script Office ve Casting Office'tir. Binalar'ın adları, fiyatları, ne işe yaradıkları ve oyun içerisinde kaç tanesine ihtiyacınız olduğuna aşağıdaki tabloya göz gezdirebilirsiniz.
Tablonun tümü için tıklayın
The Movies'de neredeyse tüm binaların üzerine geldiğinizde o binanın odalarını ve üstünde yazan kelimeleri göreceksiniz. Oyundaki tüm materyalleri tutup çekerek taşıdığınızdan, bu tarzda yapılmış olması mantıklı ve güzel.
Stüdyonuzun düzenli olması çok önemli bir kuraldır. Bu yüzden tüm binaları ve setleri dikkatli ve en uygun yere yerleştirmeniz gerekiyor. Stüdyoyu kurarken yolların binaları tam tur çevrelemesi "Studio Attractiveness"ı artırıyor. (Bu kavramı daha sonra anlatacağım.)
Stüdyoya baktığınızda yapılı ilk binanın girişin hemen solunda olduğunu görüyorsunuz. Dört karelik girişin hemen karşısına bir "Stage School" yapmak gözünüze hoş görünecek ve biri starlık için sıraya girdiğinde rahatlıkla göreceksiniz.
Crew Facility, Staff Office, Script Office: Basic, Stage School ve Laboratory binalarının önünde ters "V" şeklinde bir şey göreceksiniz. Stüdyonuza iş başvurusunda bulunan kişiler bunu önünde sıra oluyorlar ve sizin kendilerine iş vermenizi bekliyorlar. (Çok fazla bekletmeyin giderler!) Bence hiçbir sırada kimse kalmasın her başvuranı işe alın. Fazla eleman göz çıkarmaz.
"Staff Office" binası daha önce de bahsettiğim gibi inşaat işçileri (Builder) ve temizlikçileri (Janitor) işe almanıza yarıyor. Sıradaki bir kişinin üzerine biraz basılı tutup çektikten sonra "Create Builder" veya "Create Janitor" odasının üzerine bırakın. Bu kişi artık sizin bir elemanınızdır. (Bu yapılış şekli diğer binalar için de geçerli) İlk bakışta; "inşaat işçisi sadece bina yapımında kullanılıyor, temizlikçi her zaman lazım" diyebilirsiniz. Ama inşaat işçileri sadece bina yapmıyor, bina yapıldıktan sonra bakımını da yapıyorlar. Yapılmış bir binaya sağ tıkladığınızda "Maintenance" yazısını ve yanındaki yeşil çizgiyi görürsünüz. Bu binanın bakım seviyesidir. Bu yeşil çizgi sürekli azalır, ta ki bir işçi ona bakım yapana kadar. Eğer yeşil çizgi görünmezse o bina kullanılmaz halde demektir. Ayrıca bir işçiyi tuttuğunuzda binaların ve setlerin etrafında bazı işaretler göreceksiniz. Bunlar çember içinde ingiliz anahtarı, dört yöne ok ve bomba işaretidir. İngiliz anahtarı, bakım-onarım; dört yöne ok, yapılmış binayı taşımak ve bomba, binayı satmak anlamına geliyor. Tuttuğunuz işçiyi bunlardan birinin üstüne bırakabilirsiniz. Özet olarak stüdyoya 2 temizlikçi alıyorsanız, 5 tane işçi alın. Stüdyonuz büyüdüğünde bunun önemini fark edeceksiniz.
Stage School binası oyundaki en önemli binalardan birisi çünkü starları ve yönetmenleri buradan işe alıyorsunuz. Binanın üstüne geldiğinizde 5 farklı oda görürsünüz. Create Actor, Create Director, Create Extra, Import Star ve Fire. İlk yazdığım üç oda adlarından da anlaşıldığı üzere sırasıyla starları, yönetmenleri ve figüranları işe aldığınız odalar. Sıradaki bir iş arayanın üzerine sağ tıkladığınızda o kişinin deneyimlerini (experience) görürsünüz. Benim görüşüm, eğer deneyimlerinde bir film türündeki yeşil çizgi %30'dan fazlaysa (%30 yazdığıma bakmayın orada öyle bir şey yazmıyor, göz kararı...) bu kişileri yönetmen ya da star yapın diğerlerini de extra yapın. Extra'lar daha sonra star olabildikleri gibi, yönetmenler oyuncu oyuncular yönetmen olabiliyorlar. Ama bir star (yönetmen veya oyuncu) bir filmde aynı zamanda hem yönetmen hem oyuncu olamıyor.
Stüdyo Düzeni
Stüdyo binalarını ve setlerini aşağıdaki gibi yerleştirmenizde fayda var (Onun altında da benim bir oyunumdan görüntü var). Yollarlı da daha önce bahsettiğim gibi yapmayı unutmayın. Binaları siyah çizgi doğrultusunda, setleri beyaz çizgi doğrultusunda ve trailer'ları kırmızı bölgeye yapın. Not: aşağıdaki görüntü "M" tuşuyla açılıyor.
Trailer
Bu konuda şöyle bir açıklamayı uygun görüyorum. Trailer'lar starların mutluluğu için önemli bir faktör. Bu yüzden trailer'ları yaparken, diğer binaları yapmaktan daha çok dikkat etmelisiniz. Bir trailer'ı seçtiğinizde önce trailer'ın sınırları olan sarı çizgiyi, bir de onun etrafında olan yeşil çizgiyi göreceksiniz. Bu yeşil çizgi trailer'ın prestijini yükseltmek için kullanacağınız alanı belirtmektedir. Bu alanın içine yapabileceğiniz şeyler inşa butonunun altındaki "Landscape&Ornaments" başlığı altında göreceğiniz şeylerdir. Benim önerim buradan sadece flora'daki (büyük olan) ağaçları ve arabaları kullanmanız. Bir ornament (ağaç, heykel, araba v.s) seçip bu alanın içine geldiğinizde bu ornament'i yerleştireceğiniz yerde yeşil bir daire görürsünüz. Bu yeşil daire prestije ne kadar etki edeceğini göstermektedir. Büyük bir ağacı seçtiğinizde bu dairenin çok büyük olduğunu göreceksiniz. Arabalar da aynı şekilde etkili. Oyunda beş çeşit trailer var. Bunları yukarıdaki tablodan görebilirsiniz. Fiyatına göre prestijleri yüksek oluyor. Bir önceki konuda belirttiğim kırmızı bölgeye sadece Comfortable, Plush ve Palatial Trailer'ı yapın. En az prestijli olan Rickety ve Cheap Trailer için ayrı bir bölge açmaktansa bunları binaların arasına sıkıştırın. Etraflarına birkaç tane ağaç yapmak yeterli olur. Comfortable Trailer açıldıktan sonra ayrı bir bölge oluşturup (kırmızı bölge gibi) etraflarını ağaçlarla ve arabalarla çevirin. Yeni bir trailer açıldıktan sonra bundan iki sınıf önceki trailer'ları satıp buraları sahip kişilere yeni tip trailer yapın. Örneğin; stüdyonuzda cheap ve comfortable trailer'lar (rickety'leri sattınız) var. Plush trailer açılınca cheap trailer'ların hepsini satın.
Lot Prestige
Oyunda göreceğiniz kelimelerden biridir. Anlamı da genel olarak stüdyonuzun durumudur. Production Office binasındaki "i" harfinin üzerine sağ tıkladığınızda bir menü çıkacak. Bu menü;
-
Studio Attractiveness
-
Studio Connectiveness
-
Studio's Maintenance
-
Studio's Catering Rating
-
Studio's Sanitation Rating
-
Studio's Ornament Rating
-
Studio's Cleanliness
Studio Attractiveness: Bu özellik yollarınızın durumuna, stüdyonuzun düzenli yerleşimine ve yer yapısına göre değişiyor. Yol yapımından ve düzenli yerleştirmeden bahsetmiştim. Yer yapısı ise farklı inşa butonuna tıkladığınızda sağ tarafında "Landscape&Ornaments"a tıkladıktan sonra açılan menüden yine sağındaki "Landscape" butonuna basın. Burada göreceksiniz ki 5 farklı seçenek var. Bunlardan birincisi ve ikincisi yol ile ilgili. İlki yol yapma diğeri silme. Diğer üçü sırasıyla grass (çimen), sand (kum) ve tarmac (asfalt). İnsanlar çoğu zaman yollarda yürümeyi tercih ediyorlar. Ama yol yapmadığınız yerlerde diğer yerlerden geçiyorlar. Kum hızlarını azaltırken, asfalt bir değişiklik yapmıyor. Fiyatları çimen 10$, asfalt ve kum 5$. Size tavsiyem stüdyonun her bir metrekaresini çimenle kaplamanız. Arada bir kurumaları ve pahalı olasının yanında bu özelliğe çok fazla katkısı oluyor.
Studio Connectedness: Binayı ilk yaptığınızda bir karelik giriş yolu da birlikte yapılmış olur. Bu tek karenin iki kare önü yanıp söner. Siz yolunuzu yanıp sönmeyen tek kareye bağlayın. Her bina birbirine bağlandığında bu özellik full olur.
Studio’s Maintenance: Bu özellikle başlarda yani bina sayınız azken sorun olmasa da sonraları sorun çekmeye başlarsınız. Bu özelliği tam yapmanın tek yolu tüm binaların bakım seviyesinin tam olasıdır. Eğer tüm stüdyonuz doluysa 12–15 işçi sorunsuz hallediyor.
Studio's Catering Rating ve Studio's Sanitation Rating: bu özellikler çalışanlarınızın temel ihtiyaçlarını karşıladığınızda yükseliyor. Snack Van ve Restroom'lar herkesin yararlandığı şeyler. Restourant ve Bar sadece starların kullandığı mekânlar. Snack Van ve Restroom'ları stüdyo çevresine, daha önce binalar bölümünde belirttiğim sayıda, homojen olarak dağıtırsanız bu özellikler tam olur.
Studio's Ornament Rating: Lot Prestige'nin en önemli parçası olan bu özellik stüdyonun ağaçlandırılması ve güzelleştirilmesine dayanıyor. (İnşa Butonu => Landscape&Ornaments) menüsündeki her şey bu özelliği artırıyor. Yaptığınız her binanın ve setin çevresini ağaçlandırın. Arabaların etkisi de çok ama fiyatları biraz pahalı.
Studio's Cleanliness: Furniture menüsündeki çöp kutuların stüdyonun çevresine dağıtın. 4–5 tane temizlikçiniz de varsa bu özellik konusunda endişeniz olamasın.
Elemanlar
Ekranın sol tarafında tüm elemanlarınızın gruplandırılmış bir listesi var. Üstündeki oklara dokunmadığınız sürece veya bir süre beklediğinizde burada sürekli starlar görünür. Bunarla sağ tıkladığınızda göreceğiniz kavramlardan bahsedeceğim.
Experience: film türü konusundaki deneyimidir. Film çekerken veya starı tutup bir setin üzerine koyduğunuzda artar.
Work: Stress: Star film çekerken artar (yani yeşil çizgi azalır). Boredom yani sıkılganlık ile ters orantılıdır. Ayrıca stres "bar"la,"restourant"la veya star'ı kendi trailer'ına koyduğunuzda çözülür.
Addiction (Bağımlılık): Food oburluk, Drink alkolikliktir. Starınız çok fazla yemek yiyor ya da içki içiyorsa azalır. Tek çaresi Rehab binasıdır.
Relationships: Tüm oyuncularla olan ilişkileridir. Konuşarak, aynı filmde oynayarak, beraber yemek yerken veya içki içerken artar.
Salary: Starın değeri maaşından yüksek olmadığı sürece sorun olmayan bir özelliktir. Sorun olduğunda sağ üstteki paranın üstüne tıkladıktan sonra karşınıza gelen menüden sağa tıklayıp oyuncuların maaşlarını görebilirsiniz. Buradan maaşını artırırsanız düzelir. Ama dikkat edin ki bir starın maaşını artırdığınızda diğer starlarda zam istiyorlar. Bunu dikkate alarak zam yapmanızı öneririm.
Image: Fashion-Looks-Physique üçlemesinin ortalamasını yükseltmekle çözülecek bir sorundur.
Trailer: Daha önce bahsettiğim gibi yüksek prestijli bir trailer’ın sahibi olan starın yüksek olur.
Entourage: Asistan desteğidir. Bir stara en fazla 6 asistan atanabilir. Asistanları diğer eleman gruplarınızdan alıp starın yanına getirince bir işaret çıkacak bunun üzerine bıraktığınızda o eleman artık o starın asistanıdır. Bir eleman starın asistanı olduktan sonra kendi işiyle ilgilenmez. Extralardan asistan olmaz.
Bir star veya bir extra 70 yaşında emekli olur. Bir star emekli olunca tüm asistanları eski işlerine döner. Diğer elemanlar için emeklilik yoktur.
Looks: Tek çözümü Cosmetic Surgery binasındaki Nip&Tuck odasıdır.
Physique: Tek çözümü Cosmetic Surgery binasındaki Implant ve Liposuction odalarıdır.
Fashion: Oyuncu günü modasına uygun giyindiğinde yüksek olur.
Diğer tüm elemanlardan tecrübesi önemli olan bir tek crew (film ekibi) vardır çünkü filmin reytingini belirlemede rol oynar. Diğer elemanlarda tecrübe hızlarına etki ediyor.
ekşın!
Şu ana kadar anlattığım her şey oyunu tanımak, neyin nasıl olduğunu anlamak içindi. Artık oyunun can alıcı noktası olan film çekimine başlıyoruz. Film çekimi 4 bölümden oluşur:
1) Scriptwriting (Senaryo Yazımı): Bir filimi çekebilmek için önce bir senaryoya ihtiyaç olduğunu bilirsiniz. Bu yüzden scriptwriter'larınıza bir senaryo yazdırın. Çekiniz filmin türünü burada belirliyorsunuz. Filmin türü önemli. Script Office binasına sağ tıkladığınızda pembe bir baloncuk içinde insanlar tarafından hangi türün istendiğini görebilirsiniz. Buradan en çok istenen türde yazmanız şart. Senaryoyu yazdırmak için bir scriptwriter'ınızı binanın içindeki film türlerinin yazılı olduğu odaların birine bırakın.
2) Casting (Oyuncu Seçimi): Senaryo yazıldıktan sonra senaryoyu tutup Casting Office binasındaki "Begin Casting" odasının üzerine bırakın. Siz bırakır bırakmaz, film bir yönetmen (director), bir ya da birkaç başrol oyuncusu, extralar ve film ekibi (crew) isteyecektir. Extralar ve Crew’ler otomatik olarak atanır. Yönetmeni ve oyuncuları sizin seçmeniz istenir. Oyuncu seçiminizde dikkat etmeniz gereken 3 faktör var. Bunlardan birincisi sizinde tahmin ettiğiniz gibi deneyim (experience). Tür ile ilgili deneyime bakarak ilk faktörü tamamlayın. Sonraki faktörler novelty value ve Genre-Fit.
Novelty Value: Yenilik değeri anlamına gelir. Eğer bir oyuncunuz tanınmadığı halde yani star sıralamasında düşük sıralarda olduğu halde sık sık film çeviriyorsa novelty value’su düşük olur.
Genre-Fit: Anlamı türe uygunluktur. Örneğin bir action oyuncusu için fizik (physique) özelliği aranırken, romance oyuncusu için gerek yoktur. Türlerle ilgili genre-fit'lere aşağıdaki tablodan bakın. Aşağıdaki rakamsal değerler "5" üzerindendir. Yani 5 çok gerekli, 0 gereksiz.
Bu iki özelliği, yönetmeni veya oyuncuyu tutup Casting Office binasındaki odaların üstünde bir süre beklettiğinizde görebilirsiniz.
Başrolleri ve yönetmeni atadıktan sonra oyunculara senaryo anlatılır. "Rehearsing Script" adı verilen bu bölüm tamamlandığında, daha önce bıraktığınız senaryoyu bu sefer oradan alıp "Shoot It" odasının üzerine bırakın. Artık filmimiz çekilmeye başlamıştır.
3) Shooting the Movie (Film Çekimi): Siz senaryoyu "Shoot It" odasına koyduğunuz anda tuttuğunuz şey bir projektör makinesi şekline girip çekileceği setin üzerine gider. Film çekim aşamasında oyuncuların stres'i çok fazla artmaya başlar. Bu yüzden arada bir filmi bırakır içmeye veya yemek yemeye giderler. Eğer stresi çok fazla artmadıysa veya uzun bir film çekmiyorsanız buna izin vermeyin. Bırakın önce filmini çeksin daha sonra içer! Film çeken bir oyuncuyu tuttuğunuzda filmin çekildiği setin yanında bir yuvarlak şekil oluşur. Oyuncuyu buraya bırakın.
4) Release (Filmi Vizyona Sokma): Çekimi bittikten sonra "Production Office" binanızın önüne gelen filminizi tutup "Release" odasının üzerine bırakın. Publicity Office açıldığında bu odada üstündeki dolar miktarı sağdan sola doğru artan 5 farklı kutu bulunacak. Bu odanın ismi de artık Release Budget olarak değişecek filminizin PR&Marketing değerinin yüksek olmasını istiyorsanız. Yüksek miktarda bir bütçe (budget) harcamanızı tavsiye ederim.
Bu penceredeki terimlerin anlamlarına ve nasıl yükseltileceklerine dair listemize bir sonraki sayfada göz gezdirebilirsiniz.
Nasıl Artırılır?
Script Quality: Script Office kalitesi yükseldikçe yükselir. En fazla 4 yıldız olur.
Performance: Oyuncunun Ruh hali (Mood) iyi olursa, film türünde deneyimi varsa ve genre-fit uygunsa
en yüksek değere ulaşır.
Star Relationships: Filmde birlikte oynadığı oyuncularla ilişkisi ortalamanın üstündeyse yüksek olur.
Repair of Sets: Filmin çekildiği setlerin bakımı (maintenance) yakın zamanda yapılmışsa en yüksek değerde olur.
Crew Experience: Film çekiminde rol alan film ekibinin (crew) daha önce çok film çekmiş olası gerekir.
Star Power: Oyuncuların performance ortalamalarına göre belirlenir.
En yüksek değere tüm oyuncuların performansları tam olduğunda ulaşır.
Genre Interest: Filmi vizyona sokacağınız sırada filmin türü insanlar tarafından en çok istenen filmse yüksek olur.
Novelty Value: Filmi çektiğiniz setlerde yakın zamanlarda bir film çekilmediyse yüksek olur.
Filmin çekildiği sete sağ tıklarsanız Novelty Value başlığının yanında görürsünüz.
Technology: Bunu yükseltmek sizin elinizde olan bir şey değildir. Laboratuarda araştırma yapılarak artırılır.
Zaman geçtikçe artış gösterir.
PR&Marketing: Filmin, çekim öncesi Public Awareness'i (PR) ve çekim sonrası belirleyeceğiniz dağıtım
bütçesi (Release Budget) yüksek olursa artar.
Chart Positions
Diğer stüdyolarla 3 farklı dalda yani sıralamada yarışacaksınız. Bunlar star, film ve stüdyo sıralaması. Oyundayken sağ üstte gördüğünüz sarı çember içindeki sayı sizin stüdyo sıralamasında kaçıncı olduğunuzu gösteriyor. Buna tıkladığınızda diğer sıralamaları da görebilirsiniz. Bu üç sıralamanın belirlendiği bazı kriterler var.
Star sıralaması:
Film sıralaması:
Örneğin yukarıdaki pencereye baktığınızda filmlerin sıralaması ekranını görürsünüz.
Stüdyo sıralaması
Ödüller
Bu kadar şey yaptıktan sonra, bu zahmetinizin karşılığı olarak ünümüzdeki Oscar’a benzer bir ödül töreni yapılıyor. Her 5 yılda bir yapılan, bu ödül törenin orijinal adı "Lionhead Motion Picture Award Ceremony".
Ödüller için; ilk kez yayınlandığı tarih ve size getirdiği bonuslar aşağıdaki tabloda mevcut.
Bir de oyunun "Achivement Awards" adını verdiği bir bölüm var. Bunda da gerekli bazı şeyleri yaptığınızda size ödül olarak bir bina ya da set veriyor. Ekranın üstündeki tarih gelişim çizgisinde kupanın üstüne gelirseniz size ne gerektirdiğini gösterir.
Son olarak birkaç strateji
1-) Publicity Office, daha önce anlattığım gibi Public Awareness'ı arttırıyor. Bir senaryoyu direk PR yapabileceğiniz gibi, film çekilirken yapmanız zaman açısından kârdır. Tabii film çekilirken filmi koyarsanız, film çekilmez onun yerine oynayan oyuncuların oynayacakları setleri takip ederek aradaki boşluklarda PR yapmak daha mantıklı olur. Bu hem filmin PR'sini hem de oyuncunun press'ini artırır. Publicity Office'i iki üç tane yapmanız yığılmayı önler.
2-) Bir senaryo yazıldığında yazdırdığınız script office kalitesine göre en yüksek seviye veya bir küçük parça altındaki seviyede yazılmış olamayanları kullanmayın. Ayrıca casting’e başlamadan önce script'in üzerine sağ tıklayıp, hangi setlerde çekileceğini kontrol edin. Sonra o setlerin üzerine sağ tıklayıp novelty value'ya bakın. Düşükse bu senaryoyu kullanmayın. Eğer novelty iyiyse işçilerle bu setlerin bakımını tamamlayın.
3-) Ekranın üstündeki tarih çizgisini kontrol edin. Mavi çember dünyadaki olayları anlatıyor. Üstüne gelip bir kez tıklayın ve hangi türün nasıl bir değişiklik göstereceğine bakarak senaryo yazdırın.
4-) Filmin çekimi bittiğinde eğer o anda çekebileceğiniz en kaliteli filmi çektiğinizi düşünüyorsanız, bu filmi ödül törenlerden en fazla 2 ay önce vizyona verin.
5-) Eğer iş başvurusunda bulunanlardan istediğiniz iş için başvuru yoksa dolu olan bir sıradan alıp istediğiniz işe verin. (örneğin siz crew istiyorsunuz ve staff office binasının önü dolu, bu durumda bu sıradan bir elemanı alır create crew odasına bırakın). Bunu yaptığınızda tek dezavantajınız aldığınız yeni kişinin deneyimi (experience) sıfır olacaktır.
6-) İki ödül töreni arasında, seneryo kalitesine göre en az şu kadar film çekin. (Noktalı virgüle kadarki rakamlar bir öneri, altı birlikte çizili olanlar aynı anda çekilmesi gerekenlerdir)
4-4-1-1 ; 4-4-2-2 ; 3-3-3-1-1 ; 3-3-3-2; 2-2-2-2-2-2 ; 1-1-1-1-1-1-1-1
7-) Eleman sayısı hakkında arada bilgi verdim ama şöyle bir toplu yazıyım.
Stars: 9-11; Extras: 6-7; Scriptwriters: 2-3; Builders: 12-15; Crew: 12 -14; Janitors: 4-5; Scientist: 3-4
|